Hajkefék tisztítása

2018. október 21.

A hajkefék tisztítása fontos és bonyolultabb, mint gondolnád.
A legtöbben samponnal mossák őket, ez nem feltétlenül jó döntés, de nem csak a sampon lehet a buktató. Ebben a bejegyzésben kicsit jobban szemügyre vesszük a hajkeféket és a megfelelő tisztítás lépéseit.

A nyitóképen középen látható a legújabb szerzeményem, egy Olivia Garden Ceramic+Ion Supreme Combo vaddisznósörte + nylon bontókefe. Klassz darab, egészen megkedveltem, gyorsan és kíméletesen lehet vele kibontani a gubancokat. Nagyon vigyázok rá és a könnyebb tisztíthatóság érdekében egy-két naponta kiszedem az esetlegesen benne maradt hajszálakat. Azelőtt egyetlen (normál árkategóriájú) vaddisznósörtés kefém volt, egy nagyon olcsó Parsa Beauty márkájú, semmit nem ért, csak simogattam vele a fejem tetejét, a hajszálak nem nagyon akartak a kis sörték közé menni.

A másik kettőről már írtam korábban a hajápolási rutinos bejegyzésemben, őket is imádom, a baloldali OG-t egyértelműen hajszárításnál használom, a jobboldali AirMotion pedig főleg vizes haj kifésülésénél jön jól. Az OG kerámia bevonatos, az AM teljesen műanyag.


Tisztításkor két apróság van még segítségemre, egy körmös boltban vásárolt (portalanító) kefe és egy mini gereblyéhez hasonlító hajkefe tisztító eszköz. Ez utóbbit sosem vadállat módjára használjuk, mindig lassú, finom mozdulatokkal szedjük ki vele a hajat, az olyan körkefék esetében pedig, mint ez az OG, különösen vigyázva, hogy ne sértsük meg a kerámia bevonatot.

Az AirMotion tisztítása a legegyszerűbb, neki ugyanis ki lehet pattintani a kefe részét és mivel műanyag, szinte bármivel mosható, mert nem fogja magába szívni. Legtöbbször szappant vagy maradék sampont használok hozzá, átdörzsölöm a tisztítókefével, alaposan kiöblítem és kész is.
A körkefénél szinte ugyanez, csak ügyelni kell a megfelelő öblítésre, hogy a belseje véletlenül se maradjon habos.

Na de hogyan érdemes tisztítani egy természetes sörtékből álló hajkefét?
Ami azt illeti, én a Mason Pearson hajkefémhez való utasítást követem, elvégre ami megfelel egy 60.000 forintos hajkefének, az a 4000 forintosnak is jó kell legyen.

Menjünk sorban:

  • Szedd ki még szárazon a hajszálakat belőle. (Kézzel, fésűvel vagy nagyon óvatosan a kis gereblyeszerű eszközzel.)
  • Készíts egy meleg (nem forró), szappanos vizet egy edénybe. (Ne a mosdókagylóba.)
    A hajkefe tisztításához NE használj mosószert, oldószert, ammóniát, szeszeket, kőolaj alapú termékeket vagy sampont.
  • Mártsd bele a tisztítókefét, és tisztítsd át vele a hajkefét. 
  • Engedj tiszta vizet, mártsd bele a tisztítókefét és fésülgesd át vele. (Ó igen, a vaddisznósörte hajkefe vizesen kicsit büdös. Ez normális.)
  • Rázd ki belőle a lehető legtöbb vizet, majd egy szellős helyen, sörtével lefelé téve hagyd megszáradni. Ne dörgöld törölközővel, ne tedd radiátorra, ne hajszárítózd!

Nekem ez a módszer teljesen bevált, bár eleinte szkeptikus voltam, elég tiszta lesz-e így a hajkefe. Nyilván az is fontos, hogy nem kenek egy tonna hajformázót a fejemre és nem azzal együtt fésülgetem.

Bármilyen szappan jó?
Ez egy nagyon jó kérdés, mivel sehol nem írtak konkrét márkát vagy típust. Mikor megvettem a hajkefét, írtam az Olivia Garden supportnak, hogy hogyan érdemes tisztítani a kevert szálas keféket, de csak annyit írtak vissza, hogy szappanos vízzel. Írtam aztán a Mason Pearsonnak is, ők egy Ivory márkájú folyékony szappant ajánlottak, ami nálunk persze nem kapható. Én antibakteriális szappant használok hozzá, az szépen teszi a dolgát.

Miért nem jó a sampon?
Feltételezem valamelyik összetevője nem lenne jó a sörtéknek, főleg, ha SLS is van benne, az például kiszárítaná őket hosszútávon, de egy száraz hajra való tápláló olajos sampon is ártalmas lehet, ha nem sikerül teljesen kivakarni a szálak közül.

Tényleg kell kondicionálót használni a természetes sörtékre? 
Ez bár logikusnak tűnhet, csak legenda. Nem lehetne tökéletesen kitisztítani a kis sörték közül, így ha nem akarsz száraz balzsamdarabkákat a hajadra, ne kenj rá semmit.

Milyen gyakran kell őket tisztítani? 
Szükség szerint. Általánosságban véve azt mondanám, hogy hetente, de nyilván függ attól, hogy milyen a hajkefe, hogy van tárolva és ki használja. Azért legalább havonta egyszer illene kitakarítani őket rendesen, tehát vízzel, nem csak kiszedni belőle a hajat. Ha pedig már sikerült bacitanyát csinálnod belőle, inkább vegyél újat és vigyázz rá jobban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése